En introduktion till flipperspel

En introduktion till flipperspel

Flipperspel är en riktig klassiker som vi alla säkert har provat på en eller flera gånger. Detta spelas i en speciell flipperautomat som blinkar och lyser i alla möjliga färger. Ditt mål är att samla så mycket poäng som möjligt genom att skjuta en eller flera metallkulor genom flera hinder med hjälp av två så kallade flipprar. Du kan antingen tävla mot dig själv eller mot dina kompisar. Flipper är ett givet spel i de flesta arkadhallar och finns även på nätet. I Sverige anordnas det till och med svenska mästerskapen i flipperspel, vilket går av stapeln i slutet av året.

Utvecklingen av flipperspel

Flipperspelet var från början en väldigt enkel konstruktion som bara bestod av olika bollar, hål och pinnar. Det fanns ingen speciell teknik som du kunde använda dig av utan allt handlade om tur. Med tiden utvecklades spelet till den version vi är vana vid idag och började handla mer om teknik och skicklighet. Det är ganska vanligt att det finns en åldersgräns på flipperspel som ligger på 16 till 18 år. Dock spelas det aldrig om pengar utan alltid om äran. Det senaste i raden är Pinball 2000 som utvecklades av speltillverkaren Williams. Det finns flipperspel med olika teman, till exempel Star Wars.

Vad finns det för speltekniker?

Flipper är alltså ett spel som handlar om skicklighet och det finns en rad olika tekniker som du kan använda dig av för att få högre poäng. En av de vanligaste teknikerna kallas för nudga och innebär att du stöter till hela spelet för att kulan ska ändra riktning. Det finns även ett så kallat bounce pass där tanken är att kulan ska studsa från den ena flippern till den andra. Detta är till exempel väldigt bra om du måste träffa ett speciellt mål på spelet men kulan hamnar på fel sida. Du kan också få kulan att lägga sig på flippern.